Monopoly, of zoals wij het in Nederland noemen “Monopolie” is al sinds jaar en dag het populairste bordspel van de wereld. Door de jaren heen zijn er veel nieuwe varianten op de markt gebracht, waaronder zelfs versies waarbij je jouw smartphone dient te gebruiken. Maar ondanks alle nieuwe aspecten en toegevoegde gadgets geniet de klassieke variant nog altijd de voorkeur voor de meeste spelers.
De historie van Monopolie
De geschiedenis van dit beroemde bordspel is terug te herleiden tot begin van de 20ste eeuw. Elizabeth Phillips, een Amerikaanse (bord)spelontwikkelaar, ontwikkelde in 1902 de voorloper van “Monopoly” genaamd “The Landlord’s Game”. Het patent op dit spel werd 2 jaar later (1904) aangevraagd.
Elizabeth kwam op het idee op dit spel te maken vanwege de enorme perikelen waar de Amerikaanse economie destijds mee te kampen had. Hierbij doelen we vooral op de hoge belastingen en de huur- en koopprijzen van huizen. The Landlord’s Game draaide dan ook om de in- en verkoop van grond. Iedere speler was als het ware een landeigenaar.
In de jaren die volgende (1906 – 1930) groeide de markt voor bordspellen enorm. Uiteindelijk was het Parker Brothers, een grote speelgoedfabrikant uit Amerika, die de eerste echte versie van Monopoly op de markt bracht. Later werden de rechten, of in ieder geval een gedeelte ervan, doorverkocht aan de firma Hasbro, eveneens een speelgoedfabrikant.
Al snel werd Monopolie een gigantische rage in vrijwel heel de wereld. Ook hier in Europa, en Nederland stonden mensen letterlijk in de rij om dit gezelschapsspel te kunnen bemachtigen.
De Duitse versie van Monopolie werd door Joseph Goebbels verboden, omdat het super populaire bordspel, vanwege de handelsgeest, een te groot “Joods” karakter had.
Monopolie varianten door de jaren heen
Door de jaren heen hebben de verschillende licentiehouders diverse Monopolie gezelschapsspellen ontwikkelt. Van het klassieke bordspel tot aan elektronische varianten en online gokkasten. Je kan het niet verzinnen of het bestaat al!
Monopoly Classic – Nederland
De klassieke versie waar iedereen zo dol op is, en waar miljoenen mensen van over de hele wereld ook vandaag de dag nog mee spelen. Ieder land heeft zijn eigen variant, waaronder dus ook een voor Nederland. De landgebonden edities zijn aangepast naar de betreffende markt. Voor de Nederlandse editie betekend dit dat er gebruik word gemaakt van bekende Hollandse straatnamen als de Kalverstraat en de Leidsestraat. Bij de buitenlandse versies kom je dan bijvoorbeeld namen van straten en steden tegen als Parijs (Frankrijk) en Berlijn (Duitsland).
Junior bordspel editie
Er is ook een versie speciaal voor kinderen, de “junior” editie. Deze is in de basis hetzelfde, maar is wat eenvoudiger qua opzet en spelregels.
Monopoly Super Elektronisch Bankieren
Een soort hightech Monopolie-editie waarmee er niet met geldbriefjes word gespeeld, maar met – hoe verzin je het – bankpassen. Naast het standaard bordspel krijg je er om die reden ook een elektronisch betaalapparaat bij. Elke keer als je gedobbeld hebt, dien je als speler jouw persoonlijke bankpas tegen dit apparaat aan te houden, of er langs te swipen. Op die manier worden alle behaalde punten, beloningen en/of (geld)straffen automatisch afgeschreven.
Monopoly Extreem Bankieren
Weer een eigentijds versie van het beroemde Monopolyspel die vrijwel identiek is aan “Monopoly Super Elektronisch Bankieren”. Het enige verschil is eigenlijk de meegeleverde bankautomaat. Het elektronische “kastje” heeft bij deze editie een net andere vorm. Het ziet er uit als een soort Random Reader, die je bij de Rabobank gebruikt voor internetbankieren. Ook bij deze spelversie word er niet met cash geld gewerkt dus. Ook de kanskaarten en de kaarten voor algemeen fonds zijn gedigitaliseerd.
MEGABLEU Anti-Monopoly
Bij dit Monopolyspel dien je zelf een zijde te kiezen: ga je voor de monopolie-tactiek of ben je bereid te delen met je concurrenten? Een leuke twist van dit klassieke spel, dat net anders werkt dan het origineel en jou daardoor heel wat nieuwe uren aan speelplezier op zal leveren.
Monopoly Valsspelers Editie
Een twist op het klassieke bordspel. Waar je bij de originele editie vaak meemaakte dat een of meerdere van je tegenspelers “vals” probeerde te spelen, is dat bij deze editie juist noodzakelijk om te kunnen winnen. Ja, je leest het goed: bij dit Monopolyspel moet je valsspelen!
Maar let op! Het is niet de bedoeling dat je het gehele spel door liegt en bedriegt. De kans- en algemeen fonds kaarten vertellen jou precies wanneer je dit wel en niet mag doen.
Monopoly Vals Geld
Ook dit betreft weer een editie met een twist. Ditmaal moet je niet zelf de boel bedriegen, maar heeft de spelfabrikant “vals geld” en en valse kanskaarten toegevoegd. Het is jou taak om zelf zo min mogelijk in aanraking te komen met het valse geld dat in omloop is, en tegelijkertijd dien je jouw tegenspelers op witwaspraktijken te betrappen. Leuk!
Overige Monopolie-varianten
Er zijn nog vele andere edities in omloop, helemaal als je ook de buitenlandse versies hierbij optelt. Daarnaast heb je nog real life varianten, bijvoorbeeld levend Monopolie. Ook zijn er tientallen casino-edities beschikbaar: van Monopoly Live tot aan 18+ Monopolie Gokkasten.